Vad lär vi oss av poddar?


Har packat ca en miljard paket med framförallt min tröja: ”kärlek börjar aldrig med bråk” nu i dagarna. Och perfekt underhållning under paketpackning är podcasts! Har lyssnat på enorma mängder och oftast är det ett trevligt sällskap men också mycket realitychecks i form av de liv en får lyssna på i podcasts som också kan likställas med de en läser om i bloggar. Nämligen obefintligt klassperspektiv.

De som bloggar och poddar är nästan aldrig folk som jobbar i kassan på en matbutik, som undersköterska på ett ålderdomshem eller arbetare på ett lager som skickar ut produkterna som det görs reklam om i sociala medier. De som pratar till mig i poddar representerar en mkt liten grupp i vårt avlånga land. En liten klick med pengar. Och det är dem vi jämför oss med.

Under förmiddagens lyssning hörde jag bland annat dessa tre exempel:

”Jag mår så dåligt för jag har inte sett solen sen oktober, jag måste flyga på semester! Snart! Kanske två gånger i sommar.”

En annan följer vädret slaviskt på SMHI och håller tummarna på lite balkonghäng den här helgen.

”Jag har valt att vara hemmamamma för att det passar mig bäst.”

I min värld finns det inte ens som val. Jag minns när mina barn var typ 1,5 och 3, jag var ny på jobbet och deras dagar på förskolan var ofta mellan 07.30-17.30.

”Vi åkte till landet för att vila upp oss en månad”.

Kanske inte känns så världsfrånvänt men jo, det är så många som inte har den möjligheten.

”Känns som att vi alltid äter ute men jag lagar faktiskt mat ibland”.

Det är dyrt att äta ute. Eller ta hem take away. En familjemiddag på restaurang går lätt på minst 700kr. Vem har råd med det flera gånger i veckan? Nä, jag tycker inte alltid det är kul att laga mat men det finns inget alternativ.

En annan sak som jag hörde idag var om en pappa som skulle va pappaledig i tre månader under sommaren, medan mamman också va ledig. De använde åtminstone rätt ord: ledig. Varför är det fortfarande så att pappor är ”hemma med sina barn” när det är som mest nice? Och det lär ju inte minska om det är det som normaliseras av den lilla skaran som vi lyssnar på.

Nu ska jag sluta analysera medievärlden och försvinna in i jobb. I sommar ska jag ha en utställning i Söderhamn (lovar att skriva mer om den) och måste förbereda massa filer till tryck. Kan hända att jag lyssnar på en till podd då.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Blog at WordPress.com.